top of page

Weet wat je koopt: check het etiket

Als je heel bewust bezig bent met je voeding, is boodschappen doen in het buitenland soms een hele uitdaging. Want lang niet altijd kun je daar je eigen, vertrouwde en verantwoorde merken en producten krijgen. Gelukkig staat er op elke verpakking van voedingsmiddelen een etiket dat alle informatie bevat die je nodig hebt. Door dat etiket goed te lezen, kun je dus ook op vakantie heel gemakkelijk een verantwoord alternatief vinden. Hieronder volgen drie tips voor het goed lezen en interpreteren van etiketten.1. Check de ingrediënten

Op elke verpakking staat een ingrediëntenlijst. Daar staat op wat er allemaal in het product zit. Het ingrediënt dat het meest in het product zit, staat vooraan. Wat er het minst in zit staat achteraan.


2. Kijk en vergelijk


Pak twee dezelfde soorten producten uit het schap en vergelijk de voedingswaarden in de tabel. De voedingswaardentabel laat zien hoeveel kilocalorieën, eiwitten, vetten, verzadigd vet, koolhydraten, suikers en zout een product bevat per 100 gram, 100 ml of per portie. Kies het product met het minste zout, verzadigd vet of suiker.


3. Laat je niet foppen!


Mooie kreten en fris uitziende verpakkingen met mooie beloften verkopen beter. Termen als 'cholesterolverlagend', 'light', 'bron van vezels' noemen we claims. Sommige claims kunnen misleidend zijn. Zo kan een product weinig vet bevatten, maar wel veel suiker. Laat je ook niet misleiden door de mooie foto's op verpakkingen van bij voorbeeld groenten, fruit en noten. Je verwacht dat het er in zit, maar dat is lang niet altijd zo. Op een pak vruchtendrank staan soms prachtige aardbeien, terwijl er misschien maar 1% echte aardbei in zit!


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page